browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Απόψεις

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ

Αλλεπάλληλα γεγονότα βίας παρελαύνουν καθημερινά μπροστά από τα μάτια μας. Η ανθρωπότητα δείχνει κατατρομαγμένη, αμήχανη, ανίκανη, τελικά, να ανακόψει την ορμή της βίας. Ποτέ στη ιστορία δεν υπήρξε τόσο διάστημα χωρίς πόλεμο λέμε συχνά, ορίζοντας ως πεδίο πολέμου τη δύση και ξεχνώντας τους περιφερειακούς πολέμους που ποτέ δεν σταμάτησαν. Που συνεχίζουν την εξόντωση του ανθρώπου … Περισσότερα »

Κατηγορίες: Απόψεις | Αφήστε το σχόλιο σας

200 χρόνια από την άφιξη του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού στη Θεσσαλονίκη

Συμπληρώθηκαν φέτος 200 χρόνια από την άφιξη στη Θεσσαλονίκη του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ιμβρίου, με σκοπό να διδάξει κατ’ οίκον τα παιδιά της οικογένειας του κραταιού στην πόλη Ιωάννη Γούτα Καυταντζόγλου. Δίδαξε τα παιδιά του Καυταντζόγλου και το γαμπρού του Γεωργίου Χαρίση μέχρι το 1822, όταν έφυγε με την οικογένεια του δευτέρου που είχε Αυστριακή … Περισσότερα »

Κατηγορίες: Απόψεις | Αφήστε το σχόλιο σας

ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Το «Τετράδιο Βιογραφίας», μια μυθιστορηματική βιογραφία ανθρώπου που κυνηγημένος από την υλική και πνευματική πενία του τόπου του, πήρε τους δρόμους της αποδημίας προκειμένου να καταπολεμήσει την υλική ανεπάρκεια και να οικοδομήσει την πνευματική του επάρκεια, ώστε να καταστεί χρήσιμος στην γενέτειρα, στο γένος του, δεν του επιτρέπεται να μείνει σιωπηλό μπροστά στο φαινόμενο, το … Περισσότερα »

Κατηγορίες: Απόψεις | Αφήστε το σχόλιο σας

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

    Ο δημιουργός, ο καλλιτέχνης, είναι βέβαια ένας άνθρωπος διαφορετικός από τους άλλους, που δεν ανάλωσαν τον εαυτό τους προκειμένου να κατακτήσουν τα μέσα της τέχνης τους, που διαθέτουν τον χρόνο τους «επωφελώς» και τον εξαργυρώνουν με την επαγγελματική επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά ο καλλιτέχνης δεν είναι ένα άτομο του περιθωρίου, το οποίο εκ … Περισσότερα »

Κατηγορίες: Απόψεις | Αφήστε το σχόλιο σας

ΓΛΩΣΣΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας και των υποσχέσεών  της, δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα στη χώρα εξ αιτίας της αδυναμίας της να εκφράσει ελεύθερα τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη. Το πρόβλημα δεν είναι απλώς πολιτικό αλλά κυρίως γλωσσικό, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο και παράδοξο. Το κόμμα που κυβερνά … Περισσότερα »

Κατηγορίες: Απόψεις | Αφήστε το σχόλιο σας

Eurogoup και εθνική ψυχολογία

Χτες βράδυ, ύστερα από τον θόρυβο γύρω από την σύγκληση του Eurogroup, που κατέληξε σε μια ισορροπημένη απόφαση. Πηγαίνοντας για ύπνο διαλογιζόμουν αν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ικανοποίησε την εθνική μας φιλοδοξία. Ο λόγος του διαλογισμού μου ήταν η εδραιωμένη εθνική φιλοσοφία μας, στην οποία εξαιρετική θέση έχει η αντίσταση στον ισχυρό και η πρόταξη … Περισσότερα »

Κατηγορίες: Απόψεις | Αφήστε το σχόλιο σας

Η επικίνδυνη εμμονή του κ. Σόιμπλε

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μέσα στον εκνευρισμό που του προκαλεί η επίκληση των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης από την Ελλάδα, που την αντιλαμβάνεται ως την αμφισβήτηση της απόλυτης κυριαρχίας της χώρας του στην Ευρώπη, συμπεριφέρεται κατά ένα τρόπο που προσβάλλει επαναληπτικά την ευαισθησία του ελληνικού λαού και τον κάνει να στοιχίζεται … Περισσότερα »

Κατηγορίες: Απόψεις | Αφήστε το σχόλιο σας

THE ISLAND OF IMBROS IN THE TIME OF MOUSTOXYDIS AND BARTHOLOMEW: a 19th century account of its history, physiography and legends

The «Historical Memorandum on theislandofImbros» which was written by Andreas Moustoxidis and Bartholomew Koutloumousinos printed in 1845 in Constatinople, was reissued in Greek,  English and Turkish inIstanbulin 2010.The introduction of this version translated into English by Harry Rigas.   The Historical Memorandum Concerning the Island of Imbros, edited by the Imbrian priest, Bartholomew of Koutloumousion … Περισσότερα »

Κατηγορίες: Απόψεις | Αφήστε το σχόλιο σας

Charlie Hebdo ή η εκπόρθηση του πολιτισμού

Οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν το χιούμορ, οι άνθρωποι που δεν αντέχουν τη σάτιρα, έχουν όλο το περιθώριο να υπερβούν σε αγριότητα και τα πιο πεινασμένα και φοβισμένα θηρία. Αυτό συμβαίνει καθημερινά στη Μέση Ανατολή κι αυτό συνέβη και στο Παρίσι χτυπώντας το Charlie Hebdo. Κι έτσι τρομάξαμε όλοι εμείς οι δυτικοί, που νομίζουμε ότι … Περισσότερα »

Κατηγορίες: Απόψεις | Αφήστε το σχόλιο σας

«İmroz Tarihi Hakkında Bir Araştırma» ‘da GİRİŞ

«İmroz Tarihi Hakkında Bir Araştırma» adını taşıyan ve Aynoroz Kutlumuş Manastırı’ndan İmrozlu Bartholomeos tarafından kaleme alarak ve ilk olarak Rumcası İstanbul’da 1845 yılında basılmış.2009’da Yunanca metni, Türkçe ve İngilizce çevirileri ile ayni cilte yayınlandı. Bu kitabın, Ayşe Özil tarafından çevirlmiş Giriş kısmını sunuyorum. GİRİŞ (Mustoksidis ne Bartholomeos’un İmrozu: 19. yüzyılın bir tarihyazımı örneği) İmroz Tarihi … Περισσότερα »

Κατηγορίες: Απόψεις | Αφήστε το σχόλιο σας